Fațete dentare
Ce sunt fațetele dentare?
Fațetele sunt suprafețe foarte subțiri realizate integral din ceramică, ce sunt lipite cu un adeziv special pe suprafața din exterior a dinților.
Procedeul de fațetare nu necesita prepararea invazivă a dinților. În funcție de nivelul corecției, dinții pot rămâne complet nepreparați.
Când ar trebui să considerați fațetele o opțiune?
Dinții noștri sunt supuși uzurii normale în fiecare zi și pot fi pătați sau decolorați de cafea, ceai sau sucuri acidulate. Fațetele pot inversa aceste imperfecțiuni și pot oferi dinților tăi un alb, o formă și netezime uniforme, precum și să le ofere o protecție suplimentară.
Procesul este rapid și nedureros și oferă rezultate puternice, estetice și de lungă durată. Ați putea lua în considerare fațetele dacă dinții dumneavoastră sunt în următoarele condiții:
- Dinți neuniformi sau strâmbi
- Dinți uzați, scurți sau erodați
- Dinți ciobiți, rupți, fracturați sau crăpați
- Diastemă (strungăreață / strungă)
- Dinți decolorați
- Dinți înghesuiți
- Dinți spațiați
Ce se întâmplă în timpul tratamentului cu fațete?
In functie de situatia clinica Dintii sunt preparati minimal necesitand in mod obisnuit o reducere dentara de 0.2mm – 1.0mm.
Apoi se amprenteaza si se realizeaza un model de ghips al dintilor in laboratorul de tehnica dentara . Pe acest model se vor confectiona fatetele dentare ceramice cu forma si culoarea stabilite de pacient impreuna cu medicul. Fatetele dentare se aplica, apoi pe dinti, prin tehnici de lipire speciale.
Cele mai întalnite întrebări
Coroanele dentare pe care le producem reprezintă un înveliș din ceramică concepute pentru a înlocui un dinte lipsă sau deteriorat extins prin acoperirea acestuia în întregime. O fațetă dentară reprezintă un strat subțire de material ceramic (în formă de coajă) care este proiectat să acopere partea frontală a suprafeței dintelui doar pentru a crea un aspect estetic îmbunătățit a culorii dintelui și, într-adevăr, zâmbetului iubit.
Vă rugăm să rețineți că fațetele dentare nu sunt permanente. Materialul ceramic pe care alegem să îl folosim este un produs compatibil și robust, astfel încât fațetele pe care le producem sunt proiectate să reziste, atâta timp cât pacientul urmează un regim de igienă orală bun pentru a le îngriji, depinde în mare parte de dumneavoastră cum le veți îngriji
În prezent, nu este posibil să albiți fațetele dentare. Cel mai bun mod de a vă îngriji fațetele odată montate este periajul de două ori pe zi. Dacă ești fumător, ai putea lua în considerare renunțarea la acest obicei, deoarece poate duce la decolorarea dinților naturali, ieșind in evidență diferențele de culoare între dinții naturali și fațete. Totodată fumatul afectează sănătatea gingiilor, lucrul care poate duce la pierderea fațetelor.
Vă recomandăm să programați întâlniri regulate de control cu medicul dentist, astfel încât să putem evalua starea actuală a fațetelor dumneavoastră și să vă recomandăm în timp util când ar trebui probabil să luați în considerare înlocuirea fațetelor.
Tratamentul cu fațete este o procedură nedureroasă. Dacă sunteți îngrijorați cu privire la orice disconfort potențial pe care îl puteți experimenta în timpul tratamentului, vă rugăm să discutați cu medicul dentist opțiunile de anestezie locală disponibile (dacă este necesar și/sau dorit) înainte de a începe. După tratament, este posibil să aveți o mică sensibilitate a gingiilor și/sau a dinților din cauza nivelului de pregătire efectuat pe dinții dumneavoastră existenți înainte de aplicarea fatetelor – dacă vă îngrijorează acest lucru, vă rugăm să consultați medicul dentist
Este necesară o pregătire a dinților dumneavoastră existenți pentru a crea o suprafață adecvată pentru a se obține lipirea cu succes a fațetei de dintele dumneavoastră natural. Cantitatea de suprafață dentară îndepărtată per dinte prin șlefuire/pilire este de fapt doar un strat subțire, deoarece căutăm să păstrăm cât mai mult posibil din substanța dentară sănătoasă existentă. Dinții tăi naturali rămân pe loc, cu doar un strat subțire de suprafață îndepărtat, sub fațete.
Fațetele pot fi folosite pentru a gestiona golurile mici dintre dinți și pentru a crea un aspect mai uniform, dar spațiile mai mari pot fi tratate cu o punte dentară sau implanturi dentare.