Proteze dentare

Ce sunt protezele dentare?

Protezele dentare sunt lucrări protetice mobile care înlocuiesc dinţii lipsă. Cu toate că nu pot da aceeaşi senzaţie ca dinţii naturali şi necesită un timp de acomodare, cele mai recente tipuri de proteze sunt mult mai estetice şi mai confortabile decât înainte.

Există două tipuri principale de proteze dentare: totale şi parţiale. Medicul dentist vă va ajuta să alegeţi tipul care vi se potriveşte, în funcţie de numărul de dinţi care trebuie înlocuiţi şi de costurile implicate.

Proteza Parţială

O proteză parţială se sprijină pe un cadru metalic ataşat la dinţii naturali rămaşi. Uneori este necesară restaurarea coronară a dinţilor naturali, pentru a servi ca sprijin pentru proteză. Protezele parţiale constituie o alternativă mobilă a punţilor dentare

Proteza Totală Convenţională

O proteză totală convenţională este montată după extracţia tuturor dinţilor şi vindecarea ţesuturilor. Vindecarea poate dura câteva luni, timp în care nu veţi avea dantură.

Proteza Totală Imediată

O proteză totală imediată se inserează imediat după extracţia dinţilor. Avantajul protezei imediate este că nu vă lasă un timp îndelungat fără dantură, însă dezavantajul este că trebuie recăptuşită la câteva luni după inserţie. Aceasta din cauză că osul se remodelează pe măsură ce se vindecă, iar proteza îşi pierde stabilitatea.

Cele mai întalnite întrebări

Protezele noi dau o senzaţie de disconfort în primele săptămâni sau chiar luni. Va trebui să vă obişnuiţi să mestecaţi şi să vorbiţi cu proteza. Veţi avea o senzaţie incomodă că proteza stă să cadă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui să susţină proteza. Frecvent are loc creşterea fluxului salivar, senzaţia că limba nu are loc de proteză şi uşoare iritaţii sau ulceraţii. În caz de iritaţie, mergeţi la medicul dentist.

Periajul zilnic este necesar pentru a vă îngriji proteza dentară, folosind o perie cu peri moi și o pastă de dinți non-abrazivă pentru proteze. Dacă utilizați adeziv fixativ, asigurați-vă că zilnic curățați șanțurile pentru a îndepărta adezivul folosit și pentru a vă pregăti pentru o potrivire perfectă din nou a doua zi. Protezele dentare se pot usca ușor peste noapte, ceea ce duce la o schimbare a formei plăcii personalizate pe care am creat-o și, prin urmare, poate duce la o potrivire mai slabă și la o potențială iritare dimineața.

Apa este alegerea optimă de utilizat atunci când vă înmuiați proteza dentară peste noapte. Asigurați-vă că protezele dentare nu sunt plasate mai mult de 15 minute într-o soluție de curățare pentru proteze, deoarece aceasta ar putea deteriora rășina pentru proteze.

Protezele dentare sunt fixate în primul rând datorită potrivirii perfecte pe care medicul dumneavoastră o realizează în timpul procedurii inițiale. Aparatura noastră tehnologică de ultimă generație de la Clinica Stomatologica din Craiova oferă pacienților noștri cele mai bune resurse și echipamente posibile, pentru ca tehnicienii noștri dentari să producă proteze dentare de înaltă calitate în ceea ce privește potrivirea, funcționalitatea și estetica.

Dacă vă confruntați cu disconfort la potrivire, vă rugăm să faceți o programare la noi cât mai curând posibil!

Utilizarea constantă a protezelor dentare poate duce la afectarea gingiilor și/sau a maxilarului. Medicul Stomatolog vă va sfătui dacă puteți sau ar trebui să dormiți cu proteza dentară. Îndepărtându-le noaptea, eficientizați curățenia protezelor, și totodată eliberați orice presiune asupra gingiei, astfel încât să vă puteți bucura de un somn liniștit.

Post-tratament, se recomandă consumul de alimente moi în bucăți mici și mestecate încet, pe măsură ce vă acomodați la folosirea lor la mestecat. Pe măsură ce se instalează, puteți lua în considerare să mâncați din nou o varietate de alimente, dar este recomandat să fiți precaut/ă cu alimentele care sunt lipicioase sau dure.

Protezele dentare rămân în primul rând în gură datorită potrivirii precise obținute prin pregătirea meticuloasă făcută de medicul stomatolog în timpul tratamentului inițial. Protezele dentare pot fi susținute în continuare prin utilizarea unui adeziv fixativ aplicat atât pe șanțurile aparatului, cât și pe gingii.

Call Now Button
×