PUNTEA DENTARĂ

Puntea dentară este o lucrare protetică fixă utilizată pentru înlocuirea dinților absenți de pe arcadele dentare.

Puntea dentară este utilizată în tratamentul edentațiilor parțiale, având rolul de a reface funcțiile masticatorie, estetică și fonetică precum și de a preveni complicațiile ce pot surveni ca urmare a pierderii dinților.

Partile unei punți dentare

Puntea dentara este alcatuita din 2 componente :

Elementele de agregare : sunt coroane dentare cu ajutorul cărora puntea se sprijină pe dinții stâlpi. O punte dentara trebuie sa aiba minim 2 elemente de agregare. In functie de intinderea puntii, numarul lor poate varia.

Corpul puntii : este partea care inlocuieste dintii absenti. Este pozitionata de obicei intre elementele de agregare, desi exista cazuri in care se situeaza in afara lor (punti in extensie). O punte poate avea mai multe corpuri in functie de numarul breselor pe care le restaureaza.

structura puntii dentare

Dintii pe care se sprijina puntea dentara prin elementele de agregare se numesc dintii stalpi ai puntii.

Rolul puntilor dentare

Puntile dentare au 2 roluri majore :

– restaurarea morfologica a dintilor absenti,

– prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintilor.

1. Restaurarea morfologica a dintilor absenti

Este principalul rol al puntilor dentare. Acestea trebuie sa compenseze functiile dintilor pe care ii inlocuiesc cat mai aproape de starea de dinainte de efectuarea extractiilor dentare. De asemenea, puntile trebuie sa restaureze cat mai adecvat si dintii stalpi care vor fi slefuiti.

Functia masticatorie

Puntile dentare, fiind fixate definitiv pe dintii stalpi, vor transmite fortele masticatorii de-a lungul radacinii acestora in osul alveolar. Practic, fortele se transmit osului alveolar similar masticatiei pe dinti naturali.

Intensitatea fortelor masticatorii transmise fiecarui dinte stalp depinde de intinderea puntii si de calitatea dintilor stalpi.

 

Toate fortele care actioneaza asupra corpului de punte in timpul masticatiei se vor transmite dintilor stalpi.

Foarte important: In cazul puntilor dentare, nu se transmite nici o forta gingiei si osului de sub corpul de punte. Practic, intreaga masticatie se realizeaza pe dintii naturali si nu pe gingie. Este aspectul care da procesului masticator un confort excelent.

Functia estetica

Pierderea dintilor afecteaza grav estetica, mai ales daca este vorba de o zona vizibila. De aceea, refacerea functiei estetice este, pentru multi pacienti, cel mai important deziderat.

Refacerea cat mai adecvata a esteticii pacientilor depinde foarte mult de materialele din care va fi confectionata puntea dentara.

Puntile ceramice, mai ales cele pe schelet de zirconiu ofera un important avantaj comparativ cu alte tipuri de punti.

Functia fonetica

Este afectata mai ales in lipsa dintilor frontali superiori. Deoarece puntile dentare sunt lucrari fixe putin voluminoase, care refac perfect morfologia dinților, reobisnuirea cu vorbitul normal se face foarte rapid dupa cimentarea puntilor.

2. Prevenirea complicatiilor ce pot surveni in urma pierderii dintilor

CONSECINTELE PIERDERII DINTILOR

In urma extractiilor, pe arcadele dentare se vor forma mai multe spatii caracterizate prin absenta dintilor. Aceste spatii se numesc spatii sau brese edentate. Gingia care acopera aceste spatii se numeste creasta edentata.

Odata cu trecerea timpului, in jurul spatiilor edentate se vor produce modificari ireversibile cu grave repercusiuni asupra functiilor aparatului dentar.

Migrarea dintilor

migrarea verticala a dintelui antagonist spre spatiul edentat

 inclinarea dintilor vecini spre bresa

Aceste deplasari se produc doar atat timp cat spatiul edentat ramane neprotezat. Odata cu efectuarea unei lucrari dentare, migrarile se opresc.

Consecintele migrarii dintilor

Micsorarea spatiului edentat

Odata ce acest spatiu este diminuat, fie datorita migrarii dintilor vecini fie a celor antagonisti, o lucrare protetica va fi foarte dificil de realizat. Dintii artificiali nu se vor mai putea modela adecvat datorita spatiului prea mic.

micsorarea excesiva a spatiului edentat datorita migrarii dintilor antagonisti

Este nevoie de interventii complicate care au un cost ridicat si o durata de executie destul de lunga. Exista multe cazuri in care nici macar astfel de interventii nu mai reusesc sa amelioreze situatia clinica.

Dintii care migreaza isi vor diminua rolul functional

Trecand peste faptul ca functia estetica este afectata datorita acestor deplasari, mai important, dintii care au migrat nu-si vor mai putea indeplini corect functia masticatorie. Cu timpul, se ajunge la blocaje ocluzale datorita ajungerii acestor dinti in pozitii total nefiresti.

Dintii care au migrat pot suferi afectiuni parodontale sau carii de colet

Datorita deplasarilor, se poate produce dezgolirea radacinii dintilor. Aceasta zona este acoperita de un strat de cement dentar, fiind foarte sensibila la aparitia cariilor.

extruzia dintelui cu dezgolirea radacinilor

Datorita inclinarii dintilor, se creaza la nivelul gingiei niste spatii in care vor stagna resturile alimentare si microbii. Cu timpul, aceste zone se vor mari, ducand la aparitia pungilor parodontale. Datorita presiunii continue a dintelui care se inclina asupra osului alveolar, acesta se va resorbi ducand la aparitia mobilitatii dintelui.

consecintele inclinarii dintilor spre bresa edentata

Pentru a preintampina aparitia acestor complicatii, este extrem de important ca, dupa pierderea dintilor, sa va refaceti cat mai repede zonele edentate prin lucrari protetice.

http://www.infodentis.com/punte-dentara/definitie-rol.php

Powered by themekiller.com