Implantul dentar

Ce este implantul dentar?

Un implant dentar este o radacina artificiala plasata in osul maxilar in locul dintelui care lipseste si se foloseste pentru a sustine o coroana sau ca dinte stalp intr-o punte sau proteza.

Daca aveti unul sau mai multi dinti lipsa sau daca vreti sa va inlocuiti o punte dentara sau o proteza mobila puteti sa luati in considerare implantele dentare pentru mai mult confort si incredere in sine.

Implanturile dentare se integreaza in structura osoasa proprie, astfel incat previn resorbtia osoasa si retragerea gingiei.

Pot fi cea mai buna solutie pentru lipsa dintilor deoarece arata si se simt exact ca si dintii naturali.

Avantajul implanturilor dentare este acela ca ele nu afecteaza dintii existenti asa cum se intampla in cazul puntilor dentare, deoarece dintii vecini nu sunt slefuiti pentru a sustine implantul. Dintii proprii raman neatinsi, acesta fiind un beneficiu pe termen lung pentru sanatatea orala.

Implanturile dentare va vor permite sa vorbiti si sa mancati confortabil si cu incredere.

Rata de succes a implanturilor dentare este foarte mare. Ele sunt considerate o optiune excelenta pentru inlocuirea dintilor.

Pentru a fi candidat pentru un implant dentar trebuie sa aveti o stare de sanatate generala si orala buna, sa aveti gingii sanatoase si sa nu suferiti de boala parodontala.

Deasemenea, este necesar ca osul maxilar sa fie sanatoas si sa aiba o calitate si cantitate suficienta pentru insertia implanturilor.

Etapele tratamentului prin implante dentare cuprinde:

  • o consultatie, pentru a se putea determina daca sunteti un candidat potrivit pentru o astfel de interventie;
  • elaborarea planului de tratament pe baza unei radiografii panoramice sau unei radiografii tridimensionale,
  • etapa de inserare a implanturilor in os. Aceasta etapa este urmata de o perioada de vindecare in care implantele se integreaza in osul maxilar.
  • etapa de protezare, in care implantele sunt folosite pentru a sustine o coroana, o punte dentara sau o proteza. Pentru aceasta, implantele se amprenteaza si in laboratorul de tehnica dentara se confectioneaza lucrarea protetica, ce va inlocui dintii lipsa.

Interventia chirurgicala de inserare a implantelor dentare este efectuata sub anestezie locala obisnuita, care este in general, nedureroasa iar disconfortul postoperator este minim. Poate exista o usoara jena dureroasa si un grad de edem, modificari care dispar complet in zilele urmatoare interventiei.

Daca osul este initial insuficient, atunci pot fi necesare proceduri de augmentare osoasa.

Dupa reabilitarea orala prin implante dentare este foarte importanta pastrarea unei igiene orale foarte bune si vizite regulate la medicul dentist.

Implanturile dentare sunt ca si proprii tai dinti si vor necesita acelasi nivel de ingrijire si atentie, obiectivul igienei orale fiind acela de a preveni infecţia. Daca tesutul mucos este infectat in jurul implantului, diagnosticul este mucozita periimplantara (mucozita). Aceasta este similara gingivitei, cu aceleasi semne clinice: eritem, edem si sangerare, dar fara semne de resorbtie osoasa. Dacă se asociaza cu pierderea osului de sustinere, devine periimplantita.

Noi recomandam metodele traditionale de ingrijire orala: periaj si utilizarea atei interdentare, iar in unele situatii ape de gura, ate speciale si dusul bucal care poate elimina placa (biofilmul) supra şi subgingivala dar si interdentara si indeplineste majoritatea obiectivelor de igiena orala, fiind simplu si sigur de utilizat.